tiistai 2. lokakuuta 2012

Säästettäiskö miljardi?

Suomessa suunnitellaan koko maan kattavaa potilastietojärjestelmää, joka maksaisi 1,8 miljardia Euroa. Kyllä. Lähes yhtä paljon kuin NASA:n avaruussukkulan PASS, joka on maailman testatuin ja virheettömin tietokoneohjelma. Sitä oli tekemässä 300 insinööriä.

Saammeko nyt Suomeen viimeisintä avaruusaikaa edustavan potilastietojärjestelmän, joka mullistavalla tavalla vapauttaa lääkärit ja hoitajat potilaan luokse? Uuden hienon ohjelmiston, jonka avulla ammattilaisten "ei tarvitse kuluttaa aikaa potilastietojen etsimiseen ja lupalappurumbaan". Näin lupailee Sitran johtaja Antti Kivelä, jonka mielestä 1,8 € on "oikeastaan edullinen".

Katsotaanpas. Ja katsotaan oikein kaaviosta. Esimerkiksi joukkoliikenteen muuttaminen maksuttomaksi koko HSL-aueella maksaisi 367 miljoonaa € vuodessa. Ja minä kun olen maltillisesti vaalikoneisiin vastaillut, että ehkei meillä tässä taloudellisessa tilanteessa ole varaa maksuttomaan joukkoliikenteeseen. Vaikka tietenkin sellaista ajatusta kannatan. Jos nyt edes niitä lipun hintoja saisi alas ja opiskelijoille, eläkeläisille sekä lapsille vähän isommat alennukset... Kyllä nyt harmittaa maltillisuus. Jos kerran ollaan valmiita heittämään miljardi kankkulan kaivoon.

No, hyvä on. Eiväthän potilastietojärjestelmärahat tietenkään samasta lompakon lokerosta tule kuin joukkoliikenneavustukset, mutta otetaanpa vertailuun vanhuspalvelun sitova hoitajamitoitus. Sen arvioidut kulut olisivat vain 146 miljoonaa € vuodessa. Niinpä.

1,8 miljardia on iso raha. Semminkin kun vastaavanlainen tietojärjestelmä toteutettiin Virossa 10 miljoonalla. 

Miljardi tarkoittaa tuhatta miljoonaa.

Tästä kaikesta Kirsi Louhelainen on kirjoittanut terävästi blogiinsa ("Hinnalla millä hyvänsä: Potilastietojärjestelmä vai avaruussukkula?"), ja Facebookista löytyy lisää Esa Heiskasen keräämiä linkkejä

Kun kerran itketään ja valitusvirsiä vaikerretaan, että ei ole rahaa siihen sun tähän, niin tässä olisi nyt terveydenhuollon säästökohdetta kerrakseen. Tehkööt sen potilastietojärjestelmän sydämellään, minä en ainakaan moisiin käsiin rahojani uskaltaisi laskea. Louhelainen, joka on muuten IT-alan diplomi-insinööri, toteaakin, että "mikään fiksusti hankittu IT-järjestelmä ei voi maksaa 1,8 miljardia. Jos arvioitu summa on noin suuri, jotain on pielessä jo projektin suunnittelussa." Ja täytyisihän meidän tajuta, että ohjelmistotalot suosittelevat ohjelmia, joista ne itse saavat suurimmat voitot ja jotka voi tilata vain heiltä itseltään. Kuka nyt jotain Viron ohjelmaa suosittelisi tai sen olemassaoloa tarjouskilvassa edes sallisi?

Se Viron ohjelma ei olisi muuten yhtään hullumpi terveydenhuollon ammattilaisen kannalta katsottuna. "Klikkausten ja nappuloiden määrä on ohjelmassa minimoitu. Lääkäri voi tuoda näkymään kymmenen eniten käyttämäänsä toimintoa vetämällä ­elementtejä haluamaansa kohtaan. Osa toiminnoista tulee vain tarvittaessa ­näkyviin viemällä hiirtä linkkisanan päälle." Asiasta raportoi Taloussanomat ja Lääkärilehti.

Helppokäyttöistä, edullista ja takuulla toimivaa. Versus jotain niin älytöntä ja kallista, että parin vuoden päästä sille nauraa aidanseipäätkin.
2 kommenttia:

 1. "mikään fiksusti hankittu IT-järjestelmä ei voi maksaa 1,8 miljardia. Jos arvioitu summa on noin suuri, jotain on pielessä jo projektin suunnittelussa."

  Tämä on niin totta. Mutta jostain syystä etenkin IT-asioissa tuntuu olevan tapana ostaa mahdollisimman kallista ja huonoa, mieluiten myös sellaista jossa valmiiksi rikkinäisen korjaamisesta saa asiakas pulittaa nelinumeroisia summia vielä kauppahinnan päälle.
  IT-ala ylipäätään on hyvä esimerkki siitä, että isolla rahalla ei aina saa korkeaa laatua (ja IT-konsulttien palkathan on usein niiiin poskettomia, ettei ihmekään jos luulot omista kyvyistäkin on pullistuneet epärealistisiksi).
  Tämä kuvaa asiaa aika hyvin, ja on muutenkin mielenkiintoinen:
  http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Anu! Tuo Youtube-video oli pitkä (10 min.) mutta tosiaankin mielenkiintoinen!

  VastaaPoista