tiistai 18. syyskuuta 2012

Ovatko turvakodit tarpeellisia?

Kaksi ystävääni laittoi viestiä Facebook-sivuilleni: olinko jo huomannut Espoon turvakodin tilanteen? Talohan aiotaan sulkea ja palvelut korvata 1-14 päivän turva-asunnoilla ja avopalveluilla. Asiasta uutisoi Länsiväylä 15. syyskuuta. 

Kuinka väkivallan uhriksi joutunut ihminen pystyy järjestämään elämänsä kuntoon kahdessa viikossa? Ehtiikö siinä ajassa hankkia uuden asunnon, toipua tilanteesta ja hoitaa samalla lapsiaan murroksen vaatimalla tavalla?

Tein sairaanhoidon opintojeni lopputyön lähisuhdeväkivallan toipumisprosesseista. Aineistonani oli kattava valikoima suomen- ja englanninkielisiä tutkimuksia, jotka käsittelivät nimenomaan sitä aikaa, kun suhde on jo ohi. Masennusriski on suuri ja tilanteeseen liittyy monenlaisia tunteita pelosta häpeään. Ihminen tarvitsee tuolloin paljon tukea, jotta saa elämänsä kuntoon. Jotta ei syrjäydy, jos nyt tuota nykyajan muotitermiä käytetään.

Turvakodin tilalle on tarjottu palvelumallia, joka hyödyntää uhrin lähipiiriä. Mutta onhan kohtuutonta olettaa, että jokaisella olisi riittävä tukiverkosto. Harva haluaa pyytää apua puolitutuilta tai työkavereilta. Väkivallan uhri on saattanut elää vuosia tilanteessa, jossa hänelle on sallittu vain puolison valitsemat ystävät. Tai kenties hän asuu aivan uudessa kaupungissa, missä ainoat tuttavat ovat puolison sukulaisia. On myös muistettava, että äärimmäisissä tapauksissa uhri saattaa olla hengenvaarassa erottuaan väkivaltaisesta puolisosta eikä tapetuksi tulemisen riski katoa kahdessa viikossa - se on aivan liian lyhyt aika.

Ja miksi aina vedotaan läheisten apuun, kun yhteiskunnan palveluita karsitaan?


Lueskelin myös nettipalstoja, joilla keskusteltiin Espoon turvakodin lopettamisesta. Minusta on surullista, että turvakotitoimintaa kritisoidaan yleisellä tasolla sen perusteella, mitä joku on kokenut yksityisesti. Turvakodit ovat tarpeellisia. Emmehän sulje sairaaloitakaan, vaikka jotkut potilaat tai omaiset olisivat tyytymättömiä yksittäisen laitoksen toimintaan, joko aiheesta tai aiheettomasti. Emme sulje kouluja ja vanhainkoteja.

Espoo tarvitsee turvakodin siinä missä muutkin kaupungit. Itse asiassa Espoon kokoinen kaupunki tarvitsee niitä useampia.


Huomaan, että asetuttuani ehdokkaaksi ihmiset ovat alkaneet ottaa minuun yhteyttä. Tämä tai tuo asia on väärin ja vaatii huomiota; tämä tai tuo taas toimii hienosti ja se pitää siksi nostaa esille. Olen kiitollinen näistä yhteydenotoista. Tätä vartenhan ihmiset politiikkaan lähtevät - jotta voisivat tehdä jotain yhteisten asioiden puolesta. Jotta toimisivat, kun heitä muistutetaan: "Hei haloo! Kato nyt tätäkin. Tälle pitäis tehdä jotain!"




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti